Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.06.2016 17:42 - Да започнем да печелим, стъпка по стъпка - Част 1
Автор: 1x2win Категория: Спорт   
Прочетен: 579 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 12.06.2016 17:43


Лека, полека навлизам в зоната на професионалистите. Началото е трудно, после – още повече. Няма печалба без труд. Може да ви се струва, че при хазарта стоите с бира в ръка и печелите. Ако при вас на практика е така- завиждам ви. Обикновено, преди да заложите има много, много работа да свършите. В противен случай си е чиста форма случайност и харчене на пари заради тръпката на очакването.

В началото ще уточня няколко термина, които ще използвам и в които, съм забелязал, че играчите влагат различен смисъл. Не казвам, че моя вариант е правилен, но в моите публикации, аз определям правилата ;-)

Система за залагане или само система. Това са варианти (комбинации) за залагане за една или няколко игри. Система е пълно комбиниране, например от 3 игри. Система е залагане на два от три изхода, с цел повишаване на вероятността за печалба.

Финансова стратегия (стратегия за залагане) или само стратегия. Това е поредица от стъпки, които трябва да спазват в указан ред, за да се постигне финансова печалба. Стратегията има смисъл само, ако се разглежда в голям период от време и се спазва стриктна дисциплина. Повечето стратегии се използват за да компенсират допуснати загуби. Такива са Мартингейл, Фибоначи и други. Има и стратегии, които не компенсират, а ни показват как да разпределяме наличните си финанси при залагане: Критерият на Кели, Плоската и др.

Метод на залагане или метод на игра. Това е избрания от играча начин как да играе в дългосрочен план. Например, залагане на изненада на изявени фаворити с надеждата, че рано или късно, все някога този отбор ще изгуби. Обикновено, коефициента в този случай е голям (около и над 9), което означава, че ако до 9 игри, фаворита загуби, играча ще има печалба.

 

* * *

Продължавам, с може би, най-добрата стратегия, която е измислена до в момента- Критерия на Кели. Всички други, които аз познавам, са малко или много „изкуствени“, т.е.те са слабо зависими от „пророческите“ възможности на играча. Какво имам предвид? Ако играча познава нивото си на познаваемост, може да избере една или друга стратегия, която е най-подходяща за него и да я ползва за напред, но това е всичко, което може да направи. При Критерия на Кели, всеки залог в обвързан с възможностите му за прогнозиране и познанията му във футбола и математиката.

В предната публикация обясних, че за да имаме някакъв шанс в залаганията, ние трябва да търсим “Value” във всяка игра. Критерия на Кели е базирана на това “Value”. Повечето други стратегии имат компенсиращ характер и те са винаги до някаква степен екстремни, т.е. с голяма вероятност за фалит на ползващия ги.

Преди да продължа с Критерия на Кели ще ви покажа математически, какво представлява да откриеш “Value в една игра. Приемам, че съм намерил начин да изчисля вероятността един отбор да победи в дадена среща и съм го направил. Как е станало това е „строго секретно“ и няма да разберете ;-)

Означавам тази вероятност с РR.

Коефициента, който дава БМ за победа на същия отбор в същата среща е К. Следователно, според БМ, вероятността този отбор да победи е

image

Това че съм намерил „Value“ в тази игра означава, че изчислената от мене вероятност е по-голяма от тази на БМ.

PR> P 

Следователно,

 image

К е положително число и можем да продължим преобразуванията

 image

Ето така се разбира дали сте намерили “Value” в една игра- когато е вярно това неравенство. Произведението на изчислената от вас вероятност за един изход на случайното събитие и коефициента на БМ за същия този изход на събитието трябва да по-голямо от единица. Намерете ли такава игра, вие сте повишили шанса си да сте бъдещия печеливш играч, ако заложете на този изход на събитието.

Не се радвайте толкова много, трябва доста да се потрудите да намерите подобна игра. Пред това трябва да намерите методика за откриване на такива игри.

 

* * *

Формулата от стратегията Критерия на Кели е

image

Където К и РR вече знаете какво са, а А е частта от вашия капитал, която трябва да заложите на изхода на събитието.

Ако преобразувате дясната част на формулата ще получите следния вариант


К-1 е винаги положително число, защото К е по-голямо от 1, следователно трябва

image

Това е вярно тогава и само тогава, когато сте открили игра с “Value”, за която е вярно

image

Извода е простичък, можете да ползвате тази стратегия тогава и само тогава, когато сте открили „Value” в една игра.

Това е всичко. Изглежда лесно и просто. И е така, но не за всеки. Тази стратегия е трудна за начинаещите играчи. Направо невъзможна за ползване. Няма начинаещ играч, който да може да сметне вероятността Р на всеки изход на едно събитие по собствена методика. Ако го направи, значи не е начинаещ. Има и изключения. Може да е гениален математик и начинаещ играч в областта на хазарта.

Намиране на метод за изчисляване на вероятността за победа на даден отбор си “Know how”. Едва ли, ако някой е намерил начин да го прави ще го сподели в пълни подробности. В повечето случаи, но не винаги, се използва статистиката за отборите.

Стратегията Критерия на Кели не е безопасна стратегия. Има няколко причини, поради които може да фалирате:

1/ Не сте намерили правилната методика за изчисляване на вероятността за победа на даден тим в една среща. Използвате някаква ваша вероятност, но тя може да е грешна и това ще доведе до негативни последици.

2/ Стратегията не трябва да се ползва за много срещи в един и същи момент. Най- добрия вариант е да се ползва за една среща и да се залага отново, след приключването на тази среща. Лошото е, че обикновено, много срещи се играят по-едно и също време и ако сме открили няколко срещи с „Value“ ние искаме да спечелим от тях. Това малко изкривява логиката на стратегията и може да ни обърка сметките.

3/ Това, че сте открили „Value” в една среща, не значи, че отбора с по-голяма вероятност ще победи. Фактора случайност важи с пълна сила. Дори да сте изчислили, че отбора ще победи с вероятност 0.9, това не пречи на треньора да пусне на терена втория си отбор и да сте неприятно изненадани от резултата.

4/ Аз вярвам в невидимото. Може да влезете в „лоша“ серия и никаква стратегия не може да ви помогне. Обикновено, този процес е цикличен, за това починете си малко и после пак залагайте.

За да избегнете разочарованието, много, много важно е да тествате всичко месеци наред. Това коства много воля и усилия. Виждате как печелите и ви се иска да не е само на теория. Бъдете сигурни, че в момента, в който започнете да залагате истински пари, нещата ще се променят и ще последват негативни резултати.

Това не е негативизъм , това е реализъм. Едно време казваха в казармата „Повече пот в тренировките, по-малко кръв в боя“. Можем да го преобразуваме „Повече време тестове, по-голям шанс в реалните залози“.Тагове:   прогнози,   печалби,   value,   залагане,


Гласувай:
0
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 1x2win
Категория: Спорт
Прочетен: 133581
Постинги: 17
Коментари: 5
Гласове: 4
Архив
Календар
«  Август, 2017  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031