Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.05.2016 11:44 - Основи на залагането в хазарта или защо почти винаги губим - Част 1
Автор: 1x2win Категория: Спорт   
Прочетен: 1518 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 15.09.2017 12:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Какво представлява хазарта? Това е залагане на пари или други материални или нематериални ценности, върху изхода на бъдещо събитие с неясен изход с цел печалба, но и с възможност да се изгуби залога. Условията към възможните изходи на едно събитие, за да бъде предмет на хазарт са две:

1/ Да са два или повече. Пример: Събитие с два изхода е резултата от хвърляне на монета. Изходите са „ези” (страната със цифрата) и „тура” (гръб на монетата). Събитие с повече изходи е точния резултат на една футболна среща- 0:0, 1:0, 0:1, 2:0 и т.н.

2/ Да няма 100% възможен изход. Изходите трябва да са със случаен (вероятностен) характер.Пример: Хазартно събитие не може да бъде "Дали монетата ще падне". Тя винаги, с вероятност 100% ще падне, не може да остане във въздуха.

В идеалния залог имаме няколко играчи, които залагат на всички възможни изходи на събитието. Нека имаме събитие с два изхода, примерно хвърляне на монета. Приемаме, че всеки от играчите залага една и съща сума.

Разиграва се събитието, т.е. хвърля се монетата. Пада се „ези”. Печели играча заложил на този изход. Той печели сумата заложена и изгубена от играча заложил на тура”.

В този (идеален) случай, които разглеждам винаги трябва да има две страни – по една, залагаща за всеки един изход.

Играч 1 --- (Изход 1 – Събитие – Изход 2) --- Играч 2

Понякога, ако двамата залагащи не са един до друг, те няма да могат да си обменят парите и залог няма да има. Няма да има игра (залог) и ако и двамата заложат на един изход.

Играч 1, Играч 2 --- (Изход 1 – Събитие – Изход 2)

При този опростен случай, това са причините, които налагат да се ползват услугите на посредник в залаганията. Този посредник се казва Букмейкър (БМ). БМ не е страна (играч) в залога. Винаги ни се струва, че той е страна в залога, но това не е вярно. Той е е много необходим субект в залога, но не е задължителен.

Какво печелим от намесата на БМ?

- Не е необходимо двамата играчи да са близо един до друг за да обменят залозите. Играч 1 дава парите си на БМ и Играч 2 прави същото. Играта свършва и БМ дава печалбата на печелившия.

- Не е необходимо да имаме играчи залагащи на всички изходи на събитието. Играч 1 и Играч 2 искат да заложат и двамата на Изход 1. Те трябва да дадат и двамата парите си на БМ. При печалба, БМ ще им даде сумата, която печелят от собствената си каса. Тази ситуация ни кара да си мислим, че БМ е страна в един залог. Не, не е. Само така изглежда.

Какво губим от намесата на БМ?

Губим пари, които отиват за печалбата на БМ. Няма идеални неща в този свят.

Сега ще обясня как се формира печалбата на БМ.

Нека разгледаме отново примера с монетата. Винаги ползвам този пример, защото при него се знае винаги, макар и в дългосрочен план, каква е вероятността за всеки изход на събитието. Двата вероятни изхода, са равновероятни т.е. вероятността да се падне „ези” PrE е равна на вероятността да се падне „тура” PrT

PrE = PrT = 50% = 0.5                                                                                [1]

Нека имаме БМ и на този етап той да работи без печалба (Мечтания БМ). Ако имаме двама играча залагащи на различните изходи, то всичко, което загуби единия играч, БМ ще го предава на печелившия играч.

Нека имаме само един играч и той залага на „ези” и играе n пъти. Нека, да залага една заложна единица  и да печели, колкото е заложил, ако познае резултата. Както се очаква, половината пъти ще се падне „ези”, половината- „тура”. Тогава в 50% от случаите ще загуби и 50% от случаите ще спечели толкова, колкото е заложил.

Ако залога (stake) на играча е S, то печалбата (profit) му ще бъде P = 2 x S.

Казва се, че това е залог с коефициент (odds) 2, т.е. колкото се заложи, толкова ще се спечели, ако се познае изхода на събитието. Коефициента К е 2, защото изходите са два и са равновероятни с вероятност 0.5 или 50%.

image                                                                               [2]

Когато се залага, винаги БМ предлага коефициенти. Това се нарича залог с коефициенти. Коефициента служи за да може, когато играча спечели, да се формира печалбата му, като произведения на коефициента и залога.

P = K x S

В случая БМ предлага коефициент 2.00.

Общата заложената сума Stotal, ако играча n пъти прави залог S ще бъде:

Stotal = n x S

Общата му печaлба за половината случай, когато ще познае „ези” ще бъде:

image
 

Вижда се, че този играч, колкото спечели, толкова и ще загуби. Аналогично, БМ няма да спечели нищо, но няма и да загуби.

Такива идеални БМ няма. Нормално е, БМ също да формира печалба. Тази печалба се формира, като се използва т.н. марж (margin) mr. Стойността на маржа е число от 0 до 1 и обикноенно е в диапазона от 0.05 до 0.3. Колкото е по-голям, толкова е по-голяма печалбата на БМ.

Коефициента K вече се изчислява по следния начин.

image                                                                           [3]

В тази формула Кf е коефициента без марж. Този коефициент се нарича „честен” (fair) коефициент. Кfсе изчислява от БМ, като за сега ще приемем, че това става по някакви неведоми пътища.

Нека mr = 0.1 (10%)

image
 

Нищо в играта „Хвърляне на монета” не се променило. Условията са същите, т.е. вероятноста за печалба продължава да бъде 50%, но сега вече БМ предлага коефициент 1.81 за да може да формира печалба и той.

Да видим какво ще се случи в тази ситуация.

Нека Играча играе n пъти и залага на „ези” и както е нормално, в половината от случаите да се пада „ези”, в полoвината „тура”.

Общия сума на залозите е

Stotal = n x S

Общата му печалба ще бъде

image

При тези условия Играча вече е на загуба. Част от парите му (10%) ще отидат за формиране печалбата на БМ.

Спрете да четете и за момент се замислете. Нищо в условията не играта не се е променило. Само факта, че се е намесил междинен (помощен, но неизбежно задължителен) субект води до факта, че играта става не печеливша в продължителен период от време. В кратък период от време, „чистия” късмет може да доведе до някаква печалба, но при голям период от време, срещу математиката не можем да победим, ако играем по един и същ начин.

Какво имам предвид в израза „ако играем по един и същ начин”? Ние знаем, че при хвърлянето на монета, вероятността да се падне „ези” е 50% и продължаваме да залагаме водени от това си знание. Вероятността е 50%, които се равнява на коефициент 2.00, но ние залагаме на коефициент 1,81 и не променяме нищо в нашата игра. На това се казва, да се играе с участието на БМ и да се залага водени единствено от изчислената чрез коефициентите вероятност (ИКВ).

Какво означава ИКВ и как се изчислява?

Отново примера ще бъде със събитието „хвърляне на монета”. БМ предлага:

- Изход „ези” – Кези = 1.81

- Изход „тура” – Ктура = 1.81

Ще използвам формула [2] за да изчисля ИКВ:

image
 

Както се вижда това не е реалната вероятност, защото в коефициента участва и маржа. Не трябва никога да се залъгваме и по този начин да изчисляваме вероятностите за изходите на събитието. Те винаги ще бъдат по-високи от реалните.

Ние залагайки на коефициент 1.81, можен да спечелим единствено и само, ако вероятността да се сбъдне събитието е 55.25%. Но вероятността практически е по-малка, тя е само 50%.

В примера с монетата всичко е „кристално” ясно. Аз ви го давам само за да вникнете в същността (в кухнята) на нещата, за да може по-надолу като започна обясненията с футболните мачове да разбирате за какво става дума защото при тях нещата са завоалирани и са безкрайно трудни за разбиране.

Вероятността за случване на събитието е реалната (практическата) вероятност, изчислена чрез законите на теорията на верочтностите и понякога чрез използване на статистиката.

Изчислената чрез коефициента вероятност (ИКВ) е „изкуствено” понятие, появило се след намесата на БМ и техните коефициенти. Той включва в себе си реалната вероятност, но и още нещо. Това „още нещо”е маржа на БМ.

В примера с монетата ясно се разбира какво е вероятност за случване на събитието и какво е „изчислена чрез коефициентите вероятност”. Много е важно да се знае каква е разликата между тези две понятия. Тя е в основата на всички стратегии и системи в залагането. Нейното не разбиране води задължително до фалит. Късмета е до време. Извън него всичко е математика. От неразбирането на математиката в хазарта печелят Букмейкърите.

 = = =

 За да се получат истинските вероятности чрез коефициентите (това не е ИКВ), нека първо видим как се изчислява маржин, при наличие на всички предлагани коефициенти за възможните изходите на събитието.

При използване на марж важи формулата:

image


Ще използвам формула [3] за да намеря „честните” коефициенти

image

Чрез формула [2] намирам вероятността

image
 

Това е истинската вероятност за един от изходите на събитието хвърляне на монета.

Когато изчислите, че вероятността е 50% ще ви хрумне, че не можете да загубите (няма и да спечелите) никога. Не забравяйте обаче, че БМ е вмъкнал марж в своите коефициенти и за това няма да се случи това, което сте намислили. Базирайки се само на тези вероятности, ако започнете да играете, скоро ще фалирате.

 = = =

 Сега ще се опитам да ви въведа в теорията на печелившите залози. Ще използвам малко наивни (почти глупави) примери, но само чрез тях мога да ви обясня понятия, които са „невидими” и трудно разбираеми.

Теоретически, вероятността за „ези” е 50%. Да предположим, че вие в продължение на много време сте наблюдавали хвърлянето на монетата и сте стигнали до извода, че поради някакви условия, първия един час след началото на играта всеки ден, се пада повече пъти „ези” от колкото се пада „тура”. Приемам, че причината е неясна, но това е факт. С други думи усетили сте, че вероятността за „ези” в началото е по-голяма и имате шанс, ако залагате първия един час на „ези” да спечелите. На това му се казва да откриете „Value” (стойност) в играта.

Запоменете, единствено и само, ако откриете „Value”, т.е. скритата стойност  с която вероятността (първия един час , в този пример) превъзхожда вероятността Pr = 50%, вие може да спечелите в играта.

Малко е трудно за разбиране, как така, след като математически, вероятността е 50%, тя може да стане по-голяма. Ами просто е. Първия един час вероятността за „ези (по някакви неизвестни причини) е 60%, което означава, че през следващите часове ще бъде под 50% и в крайна сметка, средно пак ще бъде 50%.

На това му се вика шанс в хазарта. Той може да е случаен (условно) или може да е изчислен и очакван. Нямате ли в ръцете си  или т.н.”Value”, нямате никакъв шанс да спечелите в хазарта. При определени условия, липсата на късмет или липсата на „Value”, може да се компенсира с използването на финансови стратегии, но това ще бъде разгледано по-късно.

Аз не ви давам информация как да забогатеете чрез хазарт. Идеята ми е да стане ясно защо, ако не положите малко труд, няма как да спечелите, ако сте любител на залаганията.

В продължението на тази публикация ще се прехвърля вече в областта на футбола.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 1x2win
Категория: Спорт
Прочетен: 189765
Постинги: 17
Коментари: 5
Гласове: 4
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031