Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.06.2016 12:48 - Основи на залагането в хазарта или защо почти винаги губим - Част 2
Автор: 1x2win Категория: Спорт   
Прочетен: 661 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Започнах със събитието, хвърляне на монета. В този случай почти всичко е ясно- колкото пъти се падне „ези”, толкова пъти ще се падне „тура”, ако се е играе дълго време.

Най-разпостранения хазарт е залагане на случайно събитие с няколко изхода в областта на спорта. Най-използвания за целта спорт е футбола и случайното събитие винаги е свързано с футболна среща. Най-често употребяваното събитие е крайния резултат на мача- победа на домакина (1), равен (Х) или победа на госта (2). Възможни и са много други събития, наречени маркети (Over 2.5 / Under 2.5, Correct score и т.н.)

Букмейкърите определят по някаква си тяхна методика, стойността на коефициента за изходите на дадено събитие. При познаване на изхода на спортното събитие, печалбата P (Profit) се формира като се умножи стойността на залога S (Stake) по коефициента K (Odds).

P = S x K                                                                                                              (1)

В посочения пример, т.н. „3 Way” маркет (1, Х, 2) ще има три коефициента, по един за всеки възможен изход:

(1) домакинска победа - К1

(Х) равен - КХ

(2) победа за госта – К2

Нека с P1X2 означим следната сума

image                                                          (2)

Има три възможни случая:

1/ P1X2 = 1. В този случай, казваме че имаме „честни“ коефициенти. Ще означавам „честните“ коефициенти винаги с горен индекс „0“, т.е. с К0.

Отбора по-малък коефициент ще наричам фаворит, а този с по-голям – аутсайдер.

Нека имаме n срещи, в които фаворита побеждава w  пъти. Ако кажем, че фаворита побеждава с  вероятност PR то тогава е вярно

image                                                                                 (3)

Първоначално, ще приема, че коефициентите реално отразяват вероятността фаворитите да победят и тогава коефициента (честния) е обратно пропроционален на вероятността за случване на събитието

image                                                                                    (4)

Коефициента за победа на фаворита ще бъде:

image                                                                                      (5)

За всички анализи ще използвам Плоската (Flat) стратегия. При нея играча винаги залага една и съща сума S. За по-лесни пресмятания ще приемам, че коефициента за всички срещи е един и същ. Когато не е, изрично ще го споменавам.

Разглеждам залаганията в голям период от време, примерно – един полу-сезон. За този период, цялата заложената сума ще бъде:

image                                                                            (6)

Спечелената сума при използване на „честни“ коефициенти е

image                                                                           (7)

След като използвам формули (3) и (5), се получава

image                   (8)

Както се вижда, залагащия ще спечели толкова, колкото е заложил, т.е. никога няма да загуби, но няма и да спечели. Същото се отнася и за БМ. Това вече ви е познато от примера с хвърлянето на монета.

На практика, БМ никога няма да предложи подобни коефициенти, от които никой няма полза.

 2/ P1X2 < 1. Това не е възможно да се случи при един букмейкър (БМ). На практика, това означава че ако играча заложи и на трите изхода подходяща сума, то  независимо от изхода на мача, той винаги ще спечели. Това е възможно, но ако се ползват коефициенти от различни БМ. Казва се „Арбитраж“ или „Sure bet” и ще го обясня друг път. Много играчи го ползват, но БМ прилагат всевъзможни методи за ограничаване на тези печалби.

3/ P1X2 > 1. Това е стандартния случай, който се използва при всички БМ. Съществуващата разлика, с която P1X2 е по-голяма от 1, е маржа m.

image                                      (9)

Както вече казах, маржа ще формира печалбата на БМ. Не се заблуждавайте, че това е единствения лост за управление на печалбата на БМ. Ако коефициентите реално отразяват съотношението на силите на отборите, чрез маржа се гарантира печалбата на БМ. Друг е въпроса, че коефициентите не отразяват това, което ни се иска и печалбата на БМ не се формира само от маржа, но това е друга тема, за която вече съм писал в друга публикация.

Когато се въведе марж, „честните“ коефициенти намаляват и престават да бъдат „честни“. Всъщност, отсъствието на марж прави един коефициент „честен“ или не. Формулата за преобразуване е следната:

image                                                                               (10)

Замествам във формула (7)

image                    (11)

 

Знаменателя на резултата е число по-голямо от 1. Знаеме, че в такъв случай,

image                                           (12)    

 

Следователно, отново получихме, това, което вече знаем, че с въвеждане на марж, при непромени други условия, в дългосрочен план, печалбата на залагащия намалява, респективно печалбата на БМ се увеличава.

 

* * *

Варианта, когато няма марж и коефициента е обратно пропроционален на вероятността за победа на съответния отбор е показан на графиката на фиг. 1

image

 

Всеки отбор има някакви спортно-технически, морално-волеви, психологически и др. възможности. Преди за започне срещата, като резултат от статистиката, различни проучвания и т.н. БМ предполага, че знае нивото на тези възможности. Използвайки тези знания (плюс информацията за предполагаемите финансови потоци), БМ изчислява вероятността за всеки изход на дадено събитие. След това използва тези вероятности за да изчисли коефициентите.

За тази вероятност става дума, когато казвам, „вероятност за победа изчислена от БМ“, „вероятността за победа, която е функция на коефициента“ и всякакви други словоизлияния, свързани с коефициенти и вероятности, когато са съпроводени от понятието „БМ“.

След тези лирични отклонения, нека продължа по същество.

Ако предположим, че фаворитите побеждават толкова често, колкото се очаква от тях според вероятността им за победа, изчислена от БМ (виж по-горе), то играчите могат да залагат на всички срещи, които им се предлагат от БМ- няма да имат печалби или загуби. Това са срещите при които вероятността за победа е функция на коефициента на БМ (синята линия). Например, ако играете само срещи с коефициент 1,75 при които се очаква (според БМ), фаворита да побеждава с вероятност 57% и няма никакви изненади, тогава нито ще спечелите, нито ще загубите.

Сега „Внимание“. Започвам да ставам неразбираем.

Ако играчите филтруват по някакъв начин срещите и намерят срещи, примерно с коефициент 1.75, но вероятността им за победа е повече от 0.57, то тогава може да очакват да спечелят в дългосрочен план.

Предполагам, че започвате леко да се обърквате. Имаме коефициент 1.75, изчислен на база вероятност 0.57, а изведнъж говоря за вероятност по-голяма от 0,57. Този елемент е сърцевината на печелившите залози и това е идеята, заради която пиша тази публикация.

Играчите трябва да започнат да търсят нещо невидимо („Value”)  в срещите, което ще се яви причина фаворита да има по-голям шанс от този предвиден от БМ. Това може да бъде всичко. Открива се много труд, а понякога и с малко късмет. Ето един пример, който е абсолютно измислен. Забелязали сте, че когато един отбор играе като домакин в неделя, срещу отбор под него в класирането, побеждава доста често. Причините не ви интересуват. Важно е, че вие, имайки шанс, сте открили този факт. Правите статистика на игрите на този отбор, отговарящи на тези критерии и изчислявате, че вероятността му за победа е 0.7 (разделяте броя на победите му като домакин на броя на всички домакински срещи). Коефициента, който ви предлага БМ е например 1.75, т.е. БМ счита, че вероятността този отбор да победи е 0.57. Това означава, че вие сте открили среща в която вероятността за победа на фаворита (според вас) е по-голяма от тази изчислена от БМ. Залагайте. Открили сте среща с „Value”. Това „Value” е с големина 0,7 – 0,57 = 0.13. Тези 13% могат да ви донесат търсената печалба.

Ще се опитам да го обясня и с други думи. БМ ви дава коефициент 1.75 за среща с вероятност (според БМ) 0.57. Вие сте установили (виж по-горе, как е станало това), че вероятността е 0.70, т.е. по-голяма от очакваната. Условно, според новооткритата вероятност, според вас коефициента трябва да бъде 1 / 0.7 = 1.43. БМ ви дава 1.57, а вие считате, че той е подценил отбора и реалния коефициент трябва да е 1.43. Да, но при евентуална победа на домакина, печалбата ще се изчислява с по-високия коефициент, този на БМ. Ами, не чакайте. Използвайте предоставената ви възможност и залагайте. Ако вие сте сигурен, че коефициента е 1.43, то тогава БМ ви дава шанс за повече пари, чрез по-големия си коефициент 1.57. Това е вашия шанс. Не се намира лесно среща с „Value”.

 

* * *

Като погледнете графиката и си изберете коефициент, то вероятноста за победа, трябва да е над вероятноста от синята линия, която отговаря на избрания коефициент.

Нека сега ще въведа и маржа в сметките- това е червената линия в графиката на фиг. 2

image

 

Ситуацията се промени. Първо, преди маржа, ако използвахте за залагане срещи, при които вероятността е функция на коефициента (синята линия)  нямаше нито да загубите нито да спечелите, то сега вече гарантирано ще изгубите, защото тази точка принадлежаща на синята линия, която е под червената линия.

Бъдете сигурни, че в дългосрочен план ще изгубите парите си.

Второ, ако изберете срещи с определен коефициент и с вероятност над синята линия, но под червената- също ще фалирате. Това означава, че част от срещите, които до сега биха ви носили печалба, сега вече стават неизгодни за игра.

Трето, ако вероятността е точка от червената линия, нито ще спечелите, нито ще загубите.

Приели сме, че „честните“ коефициенти реално отразяват вероятността за победа. С други думи, ако „не си даваме зор“, а залагаме „на сляпо“ преди маржа, няма да имаме печалби, няма да имаме и загуби. След въвеждането на маржа, този „мързелив“ метод на игра вече е финансово не изгоден. Рано или късно ще ни доведе до фалит.

Виждате ли, че сега за да постигнете равновесие, т.е. да изберете срещи от червената линия, вие вече трябва да започнете да подбирате срещи за игра. За избора на всяка среща за която (по някакъв начин) сте разбрали, че вероятността за победа е над синята линия, вие сте положили някакви усилия. Ако вероятността и лежи на червената линия, не зависимо, че сте положили усилия, то пак няма да спечелите, но поне няма и да загубите. Оказва се, че не е достатъчно просто да филтрувате срещите, а трябва много по-добре да ги филтрувате, т.е. селектирате. Трябва да намирате срещи с вероятност над червената линия. С други думи, заради маржа на БМ вие трябва да се потрудите повече, ако искате да спечелите.

На графиката е даден пример, че ако искате да играете срещи с коефициент 1.15, то трябва да намерете сигурна методика да си подбирате срещи, които имат този коефициент, но винаги да завършват с победа за фаворита, т.е. имат вероятност 1. По-принцип това е невъзможно. Следователно, ако играете със срещи под тази граница, в дългосрочен план винаги ще загубите парите си. Примера е със някакъв случайно избран марж, но за всеки марж, може да се изчисли минималния коефициент, с който е разумно да се играе.

Ако все още не е много ясно, ще кажа, че това беше поредния теоретически опит  да ви обясня защо, ако не положите лични усилия и то много, а залагате подведени от големината на коефициентите на БМ, ще губите винаги. Задължително.

На мене ми отне години в началото на хазартната ми кариера за да разбера тези истини. Добре беше, че не залагах реално, а го правех в Excel. Теорията за “Value” е основополагаща в хазарта. Често го наричат „Късмет“. Ако е случаен, да наричайте го така, но ако е търсен от вас, бъдете професионалисти и го наричайте със истинското му име - “Value” в срещата.

 
Гласувай:
1
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 1x2win
Категория: Спорт
Прочетен: 133581
Постинги: 17
Коментари: 5
Гласове: 4
Архив
Календар
«  Август, 2017  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031