Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.04.2012 23:19 - Нов поглед върху Мартингейл
Автор: 1x2win Категория: Спорт   
Прочетен: 8299 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 12.04.2012 10:14


 

Стратегията „Мартингейл” е много стара и вероятно е възникнала при залагане на събития с 50% вероятност за сбъдване. Тя е базирана на възможността да си връщате загубите и все нещо да остане „отгоре”.

Събитие с 50% шанс е залог на „четно” или „нечетно” при рулетката. Залагаме 1$. Ако имаме късмет- печелим 2$ или чиста печалба 1$. Ако загубим – удвояваме залога. При шанс за нас при второто завъртане на рулетката- печелим 4$. До този момент имаме заложени 3$ и печелим чисто 1$. Ако загубим във вторият кръг- удвояваме залога. Продължаваме така до като спечелим. Теоретично приемаме, че имаме неограничена каса и тогава рано или късно ще имаме шанс и ще върнем всички загуби и ще спечелим 1$.

Стратегията е пределно проста и ясна. Всеки път когато губите, удвоявайте залога си и така до като спечелите. Като спечелите, приберете печалбата и започнете от начало.

За да можем да доразвием и обогатим стратегията „Мартингейл”, трябва да си изясним логиката и. А тя е: „Да заложим такава сума, че при печалба да си върнем всичко загубено до момента и да имаме чиста печалба една заложна единица.”

Сега вече можем да приложим тази стратегия и при залози на събития с шанс различен от 50% или коефициента да не е 2.00. Формулата е лесна :

Залог = (Всичко загубено + 1 единица залог) / (Коефициент - 1)

Стратегията „Мартингейл” е прогресивна стратегия, което я прави високо- рискова. Ако имате неограничен капитал, теоритически не можете да загубите никога. На практика, при по- големи серии с лош шанс, залога се вдига бързо. Стратегията „Мартингейл” изисква много пари и много здрави нерви.

 

Играчите решили да използват стратегията „Мартингейл” си задават много въпроси преди за започнат да я използват, а и след това:

Каква сума трябва да имам за да мога да играя без фалит до n- ти кръг?

Колко дълга „лоша” серия мога да издържа, ако разполагам с дадена сума?

Каква познаваемост трябва да постигна, за да използвам стратегията и да се чувствам безопасно?

И още много други въпроси.

 За целта ще навляза в дълбочина в математическия апарат на тази стратегия за да се опитам да отговоря на повечето въпроси.

Както се вижда, в началния си вид, стратегията „Мартингейл” е геометрична прогресия с частно 2. Можем да предположим, че и след модернизирането и пак ще бъде геометрична прогресия. Трябва да потърсим, колко е първия и член и колко е частното и.

Приемам следните означения:

z – търсената чиста печалба след всяка победа;

k – коефициент на залагане. Приемаме, че ще залагаме всеки път на срещи с еднакъв коефициент или поне приблизително еднакъв.

S – залога, необходим за да се спечели печалба z при коефициент k;

n – брой на всички залози;

При започване на игра или след печалба, необходимия залог е:

Нека приемем, че

Тогава

При загуба, трябва за заложим по- голяма сума, така че да си върнем S1 и да спечелим чиста печалба z.

Да предположим, че отново губим. Изчисляваме залога за третото залагане.

 

Да изчислим и четвъртия залог.


Като сравним  се вижда, че прогресията има за първи член  и частно Формулата за n-тия член на прогресията е


 КъдетоЗа an се получава


Информацията до тука може да ни помогне да си отговарим на някои въпроси.

 

Каква сума трябва да имаме за да можем да играем без фалит до n- ти кръг?

За целта трябва да се намери какви загуби ще имаме до n- ти кръг. Това е сумата на всички залози до този момент. В предвид, че това е сумата на първите n- члена на геометрична прогресия, то формулата е известна:
Като заместим a1 и q със стойностите, които получихме, се получава


Сега вече като знаем, средния коефициент на залозите, очакваната печалба при познаване на една среща можем да сметнем каква сума е необходима за да „оцелеем” до n-ти кръг.

 

Пример:

Z=5$, коефициент k=3.15, n=10


Ако разполагаме с 223 $ при посочените условия (z и к) със сигурност няма да фалираме до 10-ти кръг.

 

Колко дълга „лоша” серия можем да издържим, ако разполагаме с дадена сума?

Нека сумата с която разполагаме е S*. Тогава  загубите ни трябва да са по-малки или равни на S*.Логаритъм от едно число при произволна основа може да се сметне с Excel. Напишете в произволна клетка „=log(число;основа)” и натиснете „Enter”.

Пример:

Разполагаме със 100 лв начален капитал. Избираме срещи с коефициент около 2.50. Искаме да печелим по 1 лв на познат залог.Следователно, 7 кръга можем да губим, но ако загубим и в 8-мия ще фалираме.

 

 
Гласувай:
0
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 1x2win
Категория: Спорт
Прочетен: 131447
Постинги: 17
Коментари: 5
Гласове: 4
Архив
Календар
«  Юни, 2017  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930